31. aug. 2017

Stay With Me af Ayòbámi Adébáyò

Denne anmeldelse har været rigtig længe undervejs. Det skyldes primært at mine tanker om bogen har været ligeså uforudsigelige som dens handling. Stay With Me er på een gang en larmende rutsjebanetur og en fortælling der råber under vand. Den tager så mange drejninger, at handlingen er svær at regne ud og - for den sags skyld - beskrive. 

Når det er sagt, er det uden tvivl en af de bedste bøger jeg har læst i år.


"(...) I realised that the ground under our feet had just been pulled away, we were standing on air, and my words could not keep us from falling into the pit that has opened up beneath us. "
Vi følger to sideløbende historier med ægteparret Yejide og Akin. Den ene i 80'ernes Nigeria, og den anden næsten 30 år senere. Det primære forløb er dét i 80'erne, hvor vi som læsere introduceres til deres fire-årige barnløse ægteskab og konsekvensen deraf; at Akin netop er blevet presset til at tage sig kone nummer to. Head on indledes historien med glansbilledets første sprække - den første lille drejning for Yejide og deres fælles historie. 
Adébáyò skildrer en stærk personfortælling om omsorg, svigt, kærlighed, familie og tab. Hvad der opfattes som Yejides fejlagtige kvindelighed, tager nemlig hårdt på hende og den eneste udvej er at være den første kone der bliver befrugtet. Og befrugtet bliver hun, men det kræver mere end man lige regner med.
“If the burden is too much and stays too long, even love bends, cracks, comes close to breaking and sometimes does break. But even when it’s in a thousand pieces around your feet, that doesn’t mean it’s no longer love.”
Mere vil jeg ikke sige om handlingen. Det er nemlig en af de bøger, hvor hemmeligheder røbes en efter en og hver gang ændres ens forståelse af historien og karakterne fuldstændigt. En teknik jeg egentligt ikke bryder mig særlig meget om, men som barane fungerer hundrede procent for Adébáyò's historie. 
Stay With Me rummer et fyldigt persongalleri, kritiske skildringer af samfundet og de værdier de er bygget på, en lang række bedrag og kærlighed i enorme mængder. Det er en historie man sluger råt, og som får ens følelser til at sidde helt uden på tøjet. En af de historier jeg vil bære med mig meget længe og som jeg vil læse igen og igen. 

5 stjerner - Stay With MeAyòbámi Adébáyò - Canongate Books - 2017

Ingen kommentarer:

Send en kommentar