15. okt. 2013

Anmeldelse: "Hobitten" af J.R.R. Tolkien

Originaltitel: The Hobbit
Forfatter: J.R.R. Tolkien
Forlag: Gyldendal
Udgivelsesår: 1979 (org. 21. september 1937)
275 sider

Bilbo Sækker er en gnaven hobbit der lever for sig selv i sit hus i Herredet. En dag bliver han - af Gandalf den Grå - tvunget med på et eventyr, hvor han i følgeskab med tretten dværge skal generobre deres gamle kongerige fra den frygtindgydende drage Smaug, og den dertilhørende (enorme) skat. 

Hobitten er et fantastisk værk af en endnu mere fantastiske forfatter; en af bogens helt store forcer for mit vedkommende, var den måde hvorpå Tolkien trådte ud af fortællingen og gjorde sin fortællerstemme synlig for læseren. Det blev hurtigt som at få læst historie op, selvom man som læser gjorde alt arbejdet selv. 

"Dette er historien om, hvordan en Sækker kom ud for et eventyr og gjorde og sagde højst uventede ting. Efter al sandsynlighed mistede han naboernes respekt, til gengæld vandt han - nåja, lad os nu se, om han overhovedet vandt noget til sidst"

Derudover ligger der en underspillet humor gennem hele bogen, specielt fandt jeg det fornøjeligt da det fortælles hvordan Gandalf svømmer over en flod. Jeg er ikke helt sikker på, hvorfor lige dette indprintede sig, men tanken om den uovervindelige Gandalf .. svømmende, det fortjente da et lille grynt. 

Jeg giver bogen 5 ud af 5 stjerner, fordi jeg ikke kan komme på en eneste ting jeg synes mangler, eller en ting der er for meget af. Jeg elskede bogen for hvert nedskrevne ord, om noget så var den ikke lang nok! Du skal læse "Hobitten" af J.R.R. Tolkien hvis du elsker fantasy, eventyrlige fortællinger eller har et fascination af universet bag Ringenes Herre. 

10 kommentarer:

 1. Det er også en af mine yndlingsbøger og, ligesom du, har jeg svært ved at finde noget negativt at sætte fingeren på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig også blevet en af mine favoritter!

   Slet
 2. Jeg er helt enig. Det er en helt igennem fantastisk historie. Jeg glæder mig sådan til filmen rammer biograferne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gør jeg også bare. Og yes for at have nået det inden (anden og tredje del, haha).

   Slet
 3. Jeg skal snart have "Hobbitten" genlæst, for det er ved at være mange år siden, at min mor læste den højt for mig, og jeg har faktisk aldrig selv læst den... :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det burde du gøre! Åh, hvor er jeg glad for at jeg gjorde det ^^

   Slet
 4. Jeg tror jeg må overgive mig og læse den. ^^

  SvarSlet
 5. Det er virkelig sådan en fin bog; jeg er normalt ikke ellevild med Tolkien, men 'Hobitten' er så elskelig og så letlæselig - særligt på grund af den hjemlige og tydelige fortællerstemme.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også bare vild med måden han har skrevet denne fine bog på! Åhr, Tolkien!

   Slet