23. okt. 2013

"Den 5. Bølge" af Rick Yancey


Originaltitel: The 5th Wave
Serie: The 5th Wave #1
Forfatter: Rick Yancey
Forlag: Gyldendal
Udgivelsesår: 2013 
512 sider

I "Den 5. Bølge" kommer vi direkte ind i et post-apokalyptisk samfund, hvor aliens har overtaget jorden og er i gang med at udrydde hele menneskeheden. Da vi kommer ind i historien har fire bølger allerede fundet sted; bølger der udrydder menneskeheden i store omgange. Først slukkedes strømmen, næst kom en tsunami, herefter pesten og den fjerde bølge kalder hovedpersonen Cassie for "Silencer". Gennem bogens femhundrede sider finder vi ud af hvad den femte bølge er for en størrelse. 

"Hun havde et permanent uhyggeligt smil, sprukne læber, der var trukket tilbage fra de blødende hummer og tænder, der var farvede af blod. Der kom lyde ud af munden på hende, men det var ikke ord. Det sted i hendes hjerne, der lavede ord, var spækket med virus, og virussen kendte ikke til sprog - den vidste kun, hvordan den lavede mere af sig selv."

Bogen har nogle klare kvaliteter idet den er super spændende og ulækkert skrevet, samt at Yancey har skabt et fantastisk plot med sin virkelig gode idé. Den går hen og trækker på det militante, det 'gyselige' og bliver næsten som en konspirationsteori på mange områder (uden at afsløre for meget). Desværre har bogen, i mine øjne, bare rigtig mange fejl.

1. Jeg synes dette apokalyptiske samfund i højere grad blev beskrevet som moderne krigsførelse og mange gange virkede det så tvunget, at jeg helt glemte at det handlede om aliens.
2. Strøm: En stor del af handlingen foregår på denne militærbase der tilsyneladende har et kraftfelt (og derfor strøm), så det at strømmen forsvandt, som virkelig var en katastrofe for mennesket, havde egentligt slet ikke dets betydning gennem meget af bogen.
3. Persongalleriet: Cassie, den ene af de personer vi følger, er grænseløst irriterende, og frygtelig urealistisk. Hendes forældre døde under de første bølger, men det tager hun ikke så tungt, bogens senere begivenheder tages heller ikke så tungt, selvom de ville have været hjerteskærende for en hver anden. 
4. Gentagelser: Rick Yancey gentager sig selv utrolig mange gange gennem bogen. Hver eneste gang Cassie skal beskrive denne mystiske Evan Walker skal der lige fortælles om hans nøddebrune øjne, han har nøddebrune øjne, Cassie er vild med hans nøddebrune øjne og forresten, Evan har nøddebrune øjne! *indsæt overrasket smiley*
5. Sex: Eftersom det er YA følger vi sjovt nok unge mennesker: Alt disse unge mennesker kan tænke på i, hvad der kunne være, deres sidste øjeblikke er sex. Hvad nu hvis de aldrig når at have sex? Skulle de ikke have sex nu, mens de kunne? Osv. Det virker til at være deres egentlige frygt, ikke at dø, men at dø uden at have haft sex. Come on.
6. Slutningen: ... Egentligt synes jeg det burde have været en selvstændig bog i stedet for en trilogi. Det havde givet bogen en chance for at være sluttet bedre; her virkede det igen tvunget for mig, hvilket medførte hvad jeg ville betragte som en grusom slutning. 

"Det er derfor, en børnehær giver mening. Voksne spilder ikke deres tid på ønsketænkning. De bliver ved den samme ubekvemme sandhed, som fik Tank til at ende på dissektionsbordet."


Jeg lagde egentligt ud med at give Den 5. Bølge to stjerner, men jeg kan simpelthen ikke retfærdiggøre det overfor mig selv. Derfor har jeg givet bogen 1 ud af 5 stjerner, da jeg simpelthen bare ikke bryder mig om den. Det er en skam, da den rammer fuldkommen plet indenfor mine præferencer. Den var hurtig at komme igennem, for den formår stadig at være spændende trods forudsigelighed og andre irritationselementer, men åh hvor har den mange fejl. Til gengæld tror jeg at det bliver en fantastisk film.

Synes du at "The 5th Wave" lever op til hypen? Og i så fald, hvad kunne du lide ved bogen? 

8 kommentarer:

 1. Jeg synes heller ikke den lever op ti hypen overhovedet. Hele det her med den 5. bølge virker da fuldstændig mærkeligt .. Hvis det er aliens, som er menneskeheden overlegen, hvorfor spilder de så tid på at træne folk, og så sende dem i krig mod hinanden? Der må da være en nemmere måde?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ej, men jeg kunne virkelig ikke lide bogen. Øv altså.

   Slet
 2. Jeg havde bestemt ikke høje forventninger til bogen. Jeg var sikker på jeg ikke ville kunne lide den. Nu er jeg ikke blevet helt færdig med den, men jeg er blevet utrolig positivt overrasket.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, det var dejligt! Det er også det smukke ved den subjektive opfattelse ^^

   Slet
 3. Jeg forventer mig efterhånden en hel del af den bog, da den har fået virkelig god omtale, så jeg synes, det var interessant at læse din anmeldelse. Meget rart også at få et kritisk syn på bogen. Jeg tror, jeg ender med at læse den, men pt. hælder jeg mere til at låne den på biblioteket.

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er virkelig også blevet skamrost, måske jeg bare havde for høje forventninger... Men jeg følte bare slet ikke, at den hang sammen. Skide ærgerligt!

   Slet
 4. På baggrund af de anmeldelser jeg har læst (inklusiv din) virker det til, at det enten er en bog man elsker eller hader.

  SvarSlet