26. nov. 2013

Anmeldelse: "Blandet Slik" af Cecilie Sund KristensenOriginaltitel: Blandet Slik
Forfatter: Cecilie Sund Kristensen
Forlag: Mellemgaard
Udgivelsesår: 2013
88 sider

Cecilie Sund Kristensen er en nyudsprunget forfatterinde, som med denne digtsamling har fået sin debut i den danske litteratur. Minimalistisk skriver hun om, hvordan det er at være ung, hvordan det er at være sygeligt forelsket og hun beskriver enkelt, dog meget udtryksfuldt, hvordan det er at være ung-og-forvirret. Som bagsiden af bogen skriver det: "Blandet Slik" er måske den ungdom, du er glad for, at du aldrig fik. 

"For folk er grådige pessimister
og naturlige skabninger i denne verden med
en underlig trang til
porno og
pebermynte"

Jeg synes den 20-årige Kristensen's digtsamling rammer plet på rigtig mange områder. Digtsamlingen er opdelt i tre afsnit; et til ham, et til hende og det sidste afsnit er deklarationen. Det fungerer vældig fint, og selvom hendes skriverier måske ligger meget tæt op ad hinanden, så har flere digte formået at trumfe igennem og sætte sig fast i min hukommelse. 

"Altid vil knuse
andres hjerter
i forsøget på 
at hele mit eget

Hun havde ret"

Én ting som jeg personligt manglede fra "Blandet Slik", var titler på digtene. De er opdelt med 1.1, 1.2, 1.3 osv. under ham, 2.1, 2.2. 2.3 osv. under hende og deklarationen består udelukkende af et længere digt. Men jeg bruger i høj grad digtets titel i min fortolkning - med titlen kan forfatteren meget let ændre hele mit synspunkt på det læste. En titel kan fremhæve det mest væsentlige, det vigtigste for forfatteren selv, men en titel kan også overraske i mødet med indholdet. Det er et fantastisk element, som man virkelig kan lege meget med. Derfor blev jeg lidt skuffet over nummeringen af digtene. Det er selvfølgelig en personlig præference, og Cecilie Sund Kristen har selv bevidst valgt ikke at have titler på dem. 

"Flygt kontinenter væk
for hun æder jer råt
og smider resterne ud"

Jeg har givet digtsamlingen 4 ud af 5 stjerner, da jeg synes det er nogle rigtig gode digte, og jeg synes det er en fantastisk debut. Jeg kunne nikke genkendende til rigtig mange af de følelser der ligger i digtene, og den forvirring der (i høj grad) prægede mine egne teenageår er tydeligt repræsenteret deri. Jeg synes bare det var en skidegod digtsamling, som jeg vil hive frem hver gang jeg nostalgisk vil mindes om fortidens gode og dårlige sider. Job well done! 

Hvis du vil have en lille smagsprøve på hendes skriverier, så kan man frit benytte sig af hendes blog, eller hendes Youtube Channel, hvor hun læser nogle af digtene op.


Et tak skal gå ud til Cecilie Sund Kristensen for at sende mig "Blandet Slik" til anmeldelse her på bloggen. Selvfølgelig er alle holdninger og udtalelser 100 % mine egne. 

2 kommentarer:

  1. Jeg vidste slet ikke, at det var en digtsamling - hvor overraskende! Du har skrevet en rigtig fin anmeldelse, som har vækket min nysgerrighed, da jeg holder meget af digtsamlinger.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, der kan man bare se. Jeg synes den er meget nydelig for sådan en ung, dansk forfatter. Jeg kommer helt sikkert til at læse den igen ^^

      Slet