15. jul. 2014

A BIG FAT READING SLUMP


I skrivende stund er jeg så småt på vej ud af den mest voldsomme læsetørke, jeg længe har været fanget i. Det er før sket at lettere uinteressante bøger har dræbt mit læseoverskud og placeret mig i limboet mellem på den ene side at have lyst og på den anden side overhovedet ikke at magte det. I denne omgang var det dog mit studie der drænede alt energi ud af mig. Jeg har skrevet bachelor og samtidig haft to store eksamener og det har været så hårdt for min hjerne, at jeg ikke har kunne overskue fritidslæsning i samme grad som normalt. 
Men det kan være nok så simpelt at pege fingre af den begivenhed, den bog eller den sindsstemning der har placeret en i det dybe mørke hul en læsetørke er, men straks sværere er det at komme ud af den igen. Det er vitterligt et tåkrummende fænomen for enhver bogelsker.

Jeg har efterhånden tænkt meget over det - om man kan gøre noget selv og i så fald hvad. Nedenfor vil jeg gennemgå de seks punkter der hjalp mig ud af min læsetørke.


1. Accepter at du ikke kan overskue at læse - det er det mest simple råd og alligevel er det hvad der har hjulpet mig bedst. Det er rent faktisk svært at være inde i bogbloggerverdenen, både som blogger og som læser, fordi alle andre har kastet den ene efter den anden boganmeldelse ud og selv har jeg siddet og tænkt hvorfor er det ikke mig? Jeg måtte dog erkende, at jeg havde brug for et lille pusterum efter endt skoledag og derfor har jeg kun læst hvad jeg reelt kunne overskue.

2. Læs yndlingsbøger, forfattere og lette bøger - det kan give en frygtelig dårlig samvittighed at kigge på alle de ulæste bøger der pryder reolen, særligt hvis man, ligesom jeg (og rigtig mange andre), er i gang med diverse ryd-ud-i-reolen projekter. Men det kan hjælpe på motivationen og den dårlige samvittighed, at tage de lettere og mere overskuelige bøger end labanen på 500+ sider. Eksempelvis har jeg lige læst Navnepigen af Kristoffer Leandoer som er en mikstur af tekst, illustrationer og tegneserie. Derudover tror jeg det vil hjælpe for de fleste at vende tilbage til yndlingsværket eller forfatteren(e); her har jeg selv haft fat i en af mine nye yndlinge, Erlend Loe.

3. Læs anmeldelser af dine ulæste bøger - dette punkt har kun fungeret for mig, mens jeg har kunne overholde første punkt. Når jeg har haft perioder, hvor jeg har accepteret at jeg praktisk talt ikke har læst, har det virket motiverende at læse positive anmeldelser af de bøger jeg har glædet mig meget til. Modsat har det virket meget demotiverende at læse anmeldelser i perioder der har været præget af dårlig samvittighed. 4. Sæt tid af til at læse - det har også virket for mig, at finde nogle timer ind i mellem, hvor jeg har lavet mig en kop kaffe og en form for snack (slik, frugt m.m.) og virkelig givet mig selv tiden til at læse. Der er et eller andet romantisk billede af at pakke sig ind og flygte ind i bog - et hyggeligt billede som sagtens kan overføres til virkeligheden.

5. Snak om bøger - jeg har også fundet en drivkraft i at snakke om bøger både med min kæreste, mine venner, min familie og herinde i cyperspace. At snakke om en god bog giver mig altid lysten til at læse den bog eller en anden jeg har lignende forventninger til.

6. Andre har det ligesom dig - det har været rigtig rart at vide, at man ikke er den eneste der befinder sig i en reading slump/læsetørke. For mig er det rart at se, at andre af og til har samme problemer. Eksempelvis har Rikke skrevet et rigtig fint indlæg om det her. Mange udenlandske bloggere har også berørt emnet. På Goodreads kan man også finde op til flere debatter om læsetørker. Kort sagt, det er let at finde eksempler på andre der også er kommet lidt ud af den. 
Har du befundet dig i en læsetørke, og i så fald gjorde du selv noget for at komme ud af den? 

10 kommentarer:

 1. Puha - der er intet værre end læsetørke, når man bare så gerne vil! Jeg plejer også at få det i mindre eller højerede grad, i eksamens perioderne.
  Hvor er din box med Harry Potter fra?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror også eksamener er en bitch for mange. Den er fra Faraos Cigarer inde i Skindergade i København (de har også en hjemmeside m. shop) ^^

   Slet
 2. Jeg synes det er nogle gode råd, som du kommer med!
  Jeg plejer lidt at slå mig selv i hovedet sådan "Du vil jo gerne læseeee..", men så alligevel ende med at lade være. Men til sidst valgte jeg også bare at acceptere, at jeg nok ikke fik læst så meget, når jeg ikke var helt i humør til det :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, det er jeg glad for du siger! Og ja, det er lige præcis den følelse jeg har siddet med i tre måneder. Frygteligt siger jeg dig, frygteligt!

   Slet
 3. Så godt indlæg! og jeg er helt enig med alle punkterne, særligt det første er vigtigt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih tak! ^^
   Ja, det måtte jeg ligesom også erkende før det overhovedet gad at vende det mindste. Det burde stå skrevet et meget lettilgængeligt sted!

   Slet
 4. Virkelig godt indlæg! Det er jo noget, som mange af os er ude for en gang imellem. Jeg har selv haft perioder specielt i stressede studietider, hvor jeg ikke har kunne overskue at læse. Jeg har tit fulgt, det du også skriver om, at læse korte eller lettere bøger, jeg har tit taget et drama, fordi de er hurtigt læst eller en lignende lille bog. :D Dejligt med så mange tips!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih altså, tak! :D jamen det er nemlig et skidegodt trick, så man alligevel føler der er lidt fremgang.

   Slet
 5. Hold nu kæft, hvor jeg elsker dine Harry Potter-bogrygge!

  Jeg har været inde i en lang læsetørke på et par år, hvor jeg har læst måske tre bøger. Enormt frustrerende, når der er så mange bøger, der lyder spændende, og når jeg ved, hvor godt jeg får det af at læse.

  Jeg har bare måttet acceptere, at sådan var det i en periode, og nu er jeg heldigvis ved at komme i gang igen :-) Det hjælper desuden kun at have den lille tv-pakke ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er vitterligt en af de flotteste udgaver af Harry Potter bøgerne, som nogensinde er blevet lavet.

   Det er nemlig frustrerende, men jeg er glad for at din lyst er på vej tilbage! ^^

   Slet