19. jul. 2014

ANMELDELSE: "NAIV.SUPER." AF ERLEND LOE

Originaltitel: "NAIV.SUPER" - Forfatter: Erlend Loe - Forlag: Gyldendal - Udgivelsesår: 2008 (org. 1996) - 166 sider - 4/5 stjerner
I Loe gennembrudsroman NAIV.SUPER. møder vi den 25-årige protagonist der ikke har det for let. Han har kun to venner. En god og en dårlig. Derudover har han en bror som ikke er alt for sympatisk og som vinder over ham i et spil kroket. Et tab der får hele hans verden til at vælte ned om hovedet på ham.

"Som kompensation for jordens uregelmæssighed lægger man et sekund til en gang imellem. Sidste gang, de lagde et sekund til, var i juni 1994. Det var der ingen der sagde noget om." 

Hvad der fik mig til at elske bogen, er den unavngivne protagonist. Man kan simpelthen ikke andet end at holde af ham - hans simple måde at beskrive verden på, står i stærk kontrast til de følelser han har omkring den. Når dette paradoks smeltes sammen af Hr. Erlend Loe underspillede humoristiske skrivestil og ordvalg ender man i en trance af rytmisk behag. For protagonisten er tiden et komplet uoverskueligt kaos, der (sammen med det tabte kroketspil) bringer det ham ind i den værste eksistentielle krise, hvor intet længere kan give mening.

"Jeg bliver bevæget over en rekonstruktion af en god handling." 

Det eneste der nu kan håndgribeliggøre tingene er at skrive lister. Gennemgående afbrydes bogens tekststykker af fortællerens lister, eksempelvis skriver han en liste over alle de ting han har og særligt vigtigt bliver listen over de ting han ikke har. Her kommer igen et sammenstød mellem det simple og det komplicerede, hvilket hele tiden skaber bogens røde tråd.

"Jeg sidder på en bænk og kigger på alle menneskerne. Det gør mig godt at se, at der findes så mange mennesker, der ikke er mig. 
At der findes så mange andre. Jeg føler en ømhed for dem.
De fleste gør det, så godt de kan. 
Jeg gør det også, så godt jeg kan."

NAIV.SUPER. emmer af humor, tvivl og manglende forståelse for det at være et socialt menneske. Jeg vil anbefale den til enhver der elsker litteratur som ikke nødvendigvis behøver at handle om særlig meget, men som alligevel rummer en stor fortælling om det er være et menneske der ikke helt passer ind.

6 kommentarer:

 1. Jeg glæder mig så meget til at læse den, at jeg ikke tør læse din anmeldelse i frygt for, at få endnu højere forventinger...

  SvarSlet
 2. Hm, jeg har lige indset, at jeg ikke har læst denne bog, selvom jeg ellers har tygget mig igennem en del af Loes bøger de senere år. Den ryger straks på to-read-listen :-)


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder som en rigtig god idé. Den er bare så fin!

   Slet
 3. God anmeldelse for rigtig god bog! Jeg lavede opgave over den og emnet eksistentialisme på HF. Den er en af mine ynglings-bøger :-)

  kh
  Anne-Mette (fra dit basishus, RUC)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Anne-Mette! Det er nemlig en rigtig god bog! <3

   Slet