5. jan. 2015

ANMELDELSE: "9 ÅR EFTER LOOPET" AF PETER ADOLPHSEN

9 år efter Loopet - Peter Adolphsen - 2013 - Forlaget Samleren - 4/5 stjerner
På en dag som starter helt almindeligt, opstår en lyd-tsunami, der på 17 timer omkapsler hele kloden. Herefter kører alt i ring - tiden går, men intet bevæger sig fremad. Udviklingen er stoppet. Alle mænd tildeles ét gennemsnitsansigt, og ligeså gør kvinderne. Selv dyrene får træk fra det køn de indordnes under.
Protagonisten Mark er den oprindelige ejer af mændenes ansigt, og i 9 år efter Loopet introducerer han os for den rædsel verden nu er. Mark går rundt i Los Angeles efterladte, og stærk bevoksede, bygninger og leder efter meningen med livet.

"Da der kun var vind, vand og tyngdekraft til at sørge for befrugtning og frøspredning, gjorde naturen dét som naturen altid har gjort: Den tilpassede sig."

Mark har engang skrevet et filmmanuskript som blev til et afsnit i en kriminal tv-serie - det er dét som han har opnået i sit liv. Han er en halvtyk mand med måne og høje tindinger. Ikke en person man ville lægge mærke til blandt en menneskeflok - særligt ikke når alle mænd deler det samme.
Han er en ensom eksistens som er meget svær at holde af, hans handlinger er uforsvarlige og han må i den grad siges at have erklæret sig selv fallit. Alligevel er han den type karakter, hvor man godt forstår, hvorfor han handler som han gør.

"Et tilfælde er en hændelse hvis eksistens kan benægtes uden at der opstår en selvmodsigelse; noget der lige så vel ikke kunne ske."

9 år efter Loopet er en bog der opsluger læseren, her kræves ingen tålmodighed eller overbærenhed. Hvert ord virker nøje overvejet - Adolphsen forstår hvad det vil sige at udnytte sproget. Fortællingen fylder under hundrede sider, men alligevel føler jeg mig en stor historie rigere. Den er fortalt med en simplicitet som gør de komplekse emner overkommelige og yderst interessante. Det hele fortælles gennem alvidende Mark der tænker meget over alt fra universets mindste bestanddele til store filosofiske emner. Jeg slugte denne bog - den er kort sagt: Pisse fed.

"Måske er kærlighed blot et smart trick fra evolutionens side, et overlevelsesinstinkt, en funktion der får mennesker (og et antal dyreracer) til at holde sammen mod dre trusler og faciliterer artens videreførsel."

Du skal læse denne bog, hvis du har brug for et fint lille indspark i science fiction genren, hvis du holder af dystopiske fortællinger, eller hvis du har en forsmag for eksistentialisme. 9 år efter Loopet er en virkelig god bog, og den eneste grund til at den ikke har fået fem stjerner, er fordi den meget gerne måtte have været bare lidt længere.

6 kommentarer:

 1. Lyder som en god bog :) Hvordan fandt du den?

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er rigtig god! Jeg arbejder i en boghandel, hvor vi sælger den ^^

   Slet
  2. Ahhh - det er nu rart at finde "skjulte" skatte en gang imellem i boghandlere og på biblioteker :)

   Slet
  3. Det er det nemlig. The perks of being a bookseller!

   Slet
  4. ahh, I see what you did there ;) :D

   Slet