18. aug. 2013

Anmeldelse: The Silver Linings Playbook af Matthew Quick

Originaltitel: The Silver Linings Playbook Forfatter: Matthew Quick Forlag: Picador Udgivelsesår: 2010 (org. 2009) Sideantal: 291 Sprog: Engelsk ISBN: 978-0-330-45684-5


ppprr

Da Pat(rick) Peoples flytter hjem til sine forældre som 35-årig, efter at have været indlagt på "the bad place", ved han ikke hvorfor han er havnet der, ej heller hvor længe han har været der. Nu har han kun et mål i livet: at vinde sin kones kærlighed og gøre alt for at være den perfekte mand.

The Silver Linings Playbook er en smuk kærlighedshistorie om denne lidt underlige mand, der er af den overbevisning at hans liv er en film hvis smukke, lykkelige slutning nok skal finde sted, bare han opfører sig så hæderligt som den mandelige hovedrolle nu engang skal. Pat møder den ligeså, hvis ikke mere, forskruede Tiffany som mistede sin mand for nogle år tilbage, hun siger ikke så meget, men når hun gør er hun direkte og synes at mangle en form for situationsfornemmelse.

Jeg synes at idéen bag bogen er utrolig fin; den uundgåelige kærlighed et mennesket synes at møde når det mindst ventes. Desværre blev denne historie overskygget af fortællinger om amerikansk fodbold. Jeg forstår godt kampenes mening for bogens udvikling, jeg synes ærlig talt bare ikke at det var spændende, den bremsede historien og ligeså min læselyst. Når det er sagt, så er bogens sidste halvdel en del mere interessant end den første, fordi den arbejder med den historie som er bogens omdrejningspunkt - nemlig Pats forhold til hans kone Nikki. Specielt slutningen ramte plet, den var kær, realistisk og jeg fik den fine fornemmelse jeg havde ønsket mig for hele bogen.

OBS! The Silver Linings Playbook indeholder spoilers om forskellige klassikere; heriblandt The Scarlet Letter, The Great Gatsby, A Farewell to Arms, The Catcher in the Rye, The Adventures of Huckleberry Finn og The Bell Jar.


Du skal læse The Silver Linings Playbook hvis du er glad for "contemporary"-genren, den er en fin afvigelse fra alle de helt lyserøde historier, og så er det også altid lidt interessant at høre en mands bud på en kærlighedshistorie.

6 kommentarer:

 1. Jeg er glad for at du læste den først - en bog mindre at bekymre sig om!

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er mange der ELSKER den bog, så måske du ikke skal udelukke den ^^

   Slet
 2. Jeg har set filmen, og brød mig faktisk ikke rigtig om den. Jeg giver dig helt ret i, at den ene halvdel vejer langt tungere end den anden. Og jeg er overbevist om, at jeg ikke behøver at læse bogen.

  (Iøvrigt ret voldsomt med de spoilers, den indeholder. Det irriterede mig helt vildt i filmen, at han også bare slyngede dem sådan ud.)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kommer i hvert fald ikke til at genlæse den lige foreløbigt! :)
   Det er utroligt at de spoilers overhovedet fik lov til at være der, det var grænseløst irriterende, lidt-bitter-på-bogen.

   Slet
 3. Jeg har lige læst den, og elskede den!! Jeg så først filmen og var ligeledes ovenud begejstret.

  Jeg synes den (bogen) var hylende morsom flere steder og især de små spoilers fra de klassiske bøger (som vi jo allesammen mere eller mindre kender om vi har læst dem eller ej), jeg synes nemlig ligesom Pat, at mange af de bøger han nævner er så deprimerende og seriøse at det halve kunne være nok. Så jeg synes egentlig det var en smule befriende, hvordan en anden endelig satte ord på det ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det fedt at du kunne lide den! Det er heldigvis en smagssag :-)

   Jeg synes også den til tider var humoristisk, specielt når Pat begynder at nynne i den periode han ikke må se fodbold. Det fik mig til at grine højlydt - bogen har sandeligt nogle gode områder, selvom det ikke var en succes for mit vedkommende! :-)

   Slet