29. aug. 2013

Anmeldelse: Veronika beslutter at dø af Paulo Coelho

ppppr
Originaltitel: Veronika Deside Morrer - Forfatter: Paulo Coelho - Forlag: Bazar 
Udgivelsesår: 2012 (org. 1998) - Sideantal: 255 - ISBN: 978-87-7116-066-6


"Ved du hvad det vil sige at være gal?"
Veronika er en ung kvinde med et skønt ydre, gode venner, fast arbejde og de elskere hun ønsker. En novemberdag beslutter hun alligevel at tage sit eget liv, blot for at vågne op på en anstalt lidt tid senere. Hun er i live, men ikke rask og sovepillernes eftervirkninger vil snart stille hende overfor døden igen. I hendes sidste dage møder hun nye og anderledes mennesker, mens hun bliver tvunget til at stille spørgsmåltegn ved sin hidtige livsførelse. 
Paulo Coelhos fiktive fortælling tager fat i det vanskelige tema, døden. Dette gøres med en sådan ømhed at bogen forbliver en inspirerende, rørende fortælling om Veronikas sidste timer, fremfor en deprimerende historie om "selvmordet". Coelho benytter muligheden til at bringe sin læser på endnu en selv-oplysende rejse, hvor filosofiske spørgsmål om liv og død automatisk vil søge sit svar i læserens bevidsthed. 

"Vi lever alle i vores egen verden. Men hvis du kigger op på stjernehimlen, vil du se at alle disse forskellige verdener hænger sammen, danner konstellationer, solsystemer, galakser."

Sproget er fantastisk i Veronika beslutter at dø. Selvom bogen arbejder med vanskeligere temaer som døden, menneskets kompleksitet og galskab, gøres det med en sådan letsindighed at den ikke bliver hverken tung eller svær at komme gennem. Min bogen er efterladt med alverdens sticky notes, med passager der bevægede mig, skønt formulerede sætninger og andre små finurligheder jeg ville være ked af at glemme. 
Han tog mig simpelthen med på en rejse tilbage til min fortid, frem til min nutid og bragte drømme til min fremtid. 

"[A]t tage chancen for eventyr er mere værd end tusinde dage i velvære og bekvemmelighed." 


Du skal læse Veronika beslutter at dø, hvis du holder af filosofiske overvejelser om livet og døden. Om mennesket som et bevidst væsen. Om kærlighed. Om alt. Jeg kan rose Paulo Coelhos forfatterskab fra nu af til jeg dør, det er et jeg  læse før jeg lykkeligt kan stille træskoene. 

6 kommentarer:

 1. Jeg elsker Paul Coelho, og har faktisk netop lige købt hans 'The Pilgrimage' med mig hjem fra boghandleren. For alt hvad den mand skriver, er fantastisk.

  Jeg ved ikke helt, hvad det er han kan; det er netop kombinationen af vanskelige temaer og letsindighed, som du så fint skriver. Det er så uendeligt enestående og inspirerende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har det på samme måde, jeg kan ikke sige hvad det præcist er han gør. Coelho rør mig bare dybt.

   Slet
 2. Jeg tror faktisk ikke, at jeg har læst noget af Paul Coelho, selvom jeg har set hans navn et utal af gange. Hvis du skulle anbefale et værk af ham, hvilket skulle det så være?

  SvarSlet
  Svar
  1. Kan du så komme i gang! Og jeg ville læse Alkymisten, så fantastisk.

   Slet
 3. Jeg har kun læst Alkymisten, men den var jeg også meget begejstret for, så kan godt være at jeg snart skulle udvide mit kendskab til hans forfatterskab :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu har jeg også kun læst to, men ingen af dem har skuffet mig. Jeg glæder mig allerede til at skulle læse flere af hans værker!

   Slet