24. sep. 2013

"Vi der valgte Mælkevejen" af Bjarne Reuter


Originaltitel: Vi der valgte Mælkevejen (Del 1Del 2)
Forfatter: Bjarne Reuter
Forlag: Gyldendal
Udgivelsesår: 1989 
459 sider

Efter at have jongleret med studielæsning og (minimalt) læsning-for-fornøjelsens-skyld fik jeg færdiglæst min første af Reuters voksenbøger og hvilken fornøjelse det dog var.

I slutningen af tresserne følger vi en gruppe unge mennesker der kæmper med identitetskriser af forskellig art; vi følger kommunismen opblomstring i København, livet i kollektivet, de snørklede kærlighedsfortællinger der kan opstå i en vennegruppe, vi kommer ud at rejse, vi møder problemer med kønsrollerne og vi møder hverdagens trivialiteter og store spørgsmål.

"[J]eg var med dengang, da vi valgte Mælkevejen. Den var der ikke noget i vejen med, kun synd at den endte så brat" 

Reuters fortælling giver forskellige indgangsvinkler til det danske ungdomsoprør i slut tresserne, der alle er interessante og holdt realistiske. Betyder det at lade skægget gro at man er hippie? Og hvad nu hvis man i virkeligheden ikke føler sig så frisindet som man burde? Er man en taber, hvis man som mand ikke har en karriere og en familie derhjemme?

Bogens handlingsforløb følger primært det unge par Bjørn og Ditte der bosætter sig i egen lejlighed midt i København. Ditte er den perfekte kvinde i Bjørns øjne, men han ender han med at blive rastløs og det dertilhørende skaber knas i forholdet mellem dem. Sideløbende indvikles bipersonernes historier på kryds og tværs, men alle med Bjørn og Ditte som historiens samlingspunkt. Det er utrolig velfungerende og hele bogen skabte en hyggelig læseatmosfære.
Bogens ord og sætninger skaber en "70'er stemning", særligt fordi Reuter citerer samtidens velkendte sanglyrik og sammen med bogens satiriske elementer gøres det til en virkelig underholdende læsning. Flere gange trak jeg på smilebåndet og andre gange sneg et højlydt grynt sig ud mellem mine læber.

"- Og det eneste jeg har fået ud af min tur til Indien, er tyndskid! råbte hun. - Er det ikke bare skidedejligt? Hun satte sig op og så ondt på ham. (...) Hører du slet ikke efter? Jeg har skidt i bukserne tre gange på turen."

"Vi der valgte Mælkevejen" giver jeg 4 ud af 5 stjerner fordi den fortjener mere end den middelmådige 3'er, men også fordi den alligevel ikke var en banebrydende læseoplevelse. Du skal læse bogen hvis du har en interesse for ungdomsoprøret og den samfundsstruktur der fandtes i 60'erne og 70'ernes Danmark - eller hvis du bare vil læse en skide god historie.

4 kommentarer:

  1. Jeg vil så gerne læse mere Reuter. Og denne lyder så fin med dine beskrivende ord :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er virkelig også glad for at jeg endelig fik læst ham (det var en god idé med det TBR-jar). Men ja, jeg kan kun anbefale denne ^^

      Slet
  2. Genialt citat nummer 2! Hihi. Du virkede og virker meget tilfreds med bogen - god anmeldelse :D

    SvarSlet
    Svar
    1. Tyndskid, hæhæhæhæ. Jamen den var bare skøn!

      Slet