23. jan. 2014

Anmeldelse: "World War Z" af Max Brooks

Originaltitel: World War Z - Forfatter: Max Brooks - Forlag: Duckworth Overlook - Udgivelsesår: 2013 (org. 2006) - 342 sider


Det hele startede som rygter i Kina. Så begyndte man at se tilfælde sprede sig over landområderne og særligt blev de enkelte tilfælde ganget med sig selv indtil der kunne tydes en form for revolution i menneskeheden på jorden. Lige bortset fra at dette var meget værre. I World War Z går man direkte ind i en væg af menneskeædende gys. En total zombiekrig. 

Max Brooks har gjort noget fantastisk, noget nyt og noget frygtelig imponerende. Han har skrevet et fiktionsværk som en rapport over en tidligere krig. En krig der virker (for) realistisk og gennem dette skabes hele skræmmefaktoren. Fortællingen bliver fortalt gennem en lang række interviews med forskellige overlevne; vi hører om apokalypsen da den startede, mens den tog til, da den var værst, da den tog af og om oprydningsprocessen. Vi hører om mennesket som individ og mennesket i en gruppe. Igen, skræmmende virkeligt. 

"For the first time in history, we faced an enemy that was actively waging total war. They had no limits of endurance. They would never negotiate, never surrender. They would fight until the very end because, unlike us, every single one of them, every second of every day, was devoted to consuming all life on Earth." 

World War Z har sine klamme passager gennem interviewpersonernes tilbageblik, men gyset ligger virkelig i den realistiske fortælleform. Bogen indeholder fodnoter, et nyt begrebsapperat, alle indgangsvikler man kunne tænke sig, samt en lang række referencer tilbage til anden verdenskrig. Det er virkelig imponerende at Brooks har skabt værket på denne måde, og stadig holdt det interessant og i den grad spændende. Det eneste sted hvor formen fejler lidt, er at man ikke altid kan høre forskel på interviewpersonerne. Men hallo? Det kan vi da godt overse for så interessant et værk! 

"You wanna know who lost World War Z? Whales."

Jeg vil anbefale denne til alle med interesse for zombier, apokalyptiske fortællinger eller bare med en hang til gys. Det er virkelig forfriskende med en ny vinkel på det hele, en ny metode om man vil. Jeg tager hatten af for Max Brooks (mere end én gang), man kan virkelig mærke hans passion for hele zombiefænomenet. 

12 kommentarer:

 1. Den er så forbandet god! Fremragende anmeldelse :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er den virkelig. Jeg fangirler helt vildt!

   Slet
 2. Jeg er enig - det er så fedt og forfriskende at se en helt ny måde at 'angribe' zombiegenren på. Denne her er langt mere skræmmende end de splatterbøger, jeg har læst. I love it :-)

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig en god bog, og virkelig skræmmende. Jeg elsker den godt nok også! ^^

   Slet
 3. Den lyder simpelthen så god den bog... Den må læses!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må den helt sikkert. En varm anbefaling herfra! ^^

   Slet
 4. Uf, jeg tør sgu ikke læse den! Men rigtig god anmeldelse og super god idé med at koble stjernerne sammen med billedet. Det ser vildt godt ud! Gid jeg havde tænkt på det! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak og tak, hvor er det pænt af dig at kommentere ^^

   Slet
 5. Glimrende anmeldelse - den må jeg bare læse!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih tak - gør det endelig. Virkelig. Ågh<3

   Slet
 6. uuuh det ser flot ud med stjernerne!!
  Og jeg skaaaal altså bare snart læse den bog :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih, hvor er du sød. Mange tak! ^^
   Det må du virkelig, den er SÅ god!

   Slet