13. mar. 2014

Anmeldelse: "Forførerens Dagbog" af Søren Aabye Kierkegaard

Originaltitel: Forførerens Dagbog - Forfatter: Søren Kierkegaard - Forlag: Gyldendal - Udgivelsesår 2006 (org. 1843) - 132 sider, som del af værket "Enten-Eller"


 fff
"Forførerens Dagbog" er en del af et af Kierkegaards værk "Enten-Eller" fra 1843. Den veludtænkte historie om Johannes forførelse af Cordelia har sit fokus på den menneskelige lyst samt det ubevidste og i et fængslende sprog forføres læseren genenm fortællingen. 

”Hvor er det skjønt at være forelsket, hvor det er interessant at vide, at man er det”

I Københavns gader spotter Johannes den unge og skønne Cordelia som langt tydeligere står frem end resten af storbyens anonymitet. I "Forførerens Dagbog" hører vi hvordan Johannes der gennem sin manipulation og nøje tilrettelagte forførelse af Cordelia også fører ham selv og endvidere også sin læser. 

Som Kierkegaards indledende karakter fortæller, er det at læse værket som at åbne et kinesisk æskesystem - hver gang en æske åbnes findes der en ny. På flere måder virker kompositionen som en del af Johannes indfangende karakter. Johannes tilværelse er på en gang planlagt og på en gang båret af tilfældigheder, men uanset omstændighederne ved han hvad han vil og hvordan han vil føre det ud i livet. 

"Ligesom et Øie, der seer ud over sig selv. Saaledes seer dette Blik ud over det, der umiddelbart viser sig for det, og seer det vidunderlige." 

Det kan hurtigt lyde som om Johannes bliver en selvfed Don Juan-type, men dette er på intet tidspunkt tilfældet. Han er narcissistisk af natur og han finder stor nydelse af at forføre unge piger ved brug af sin - efter egen mening - intellekt og overlegenhed. Han er en interessant og forskruet karakter som jeg både fascineres og frastødes af. 

Gennem hans virkelighedsforståelse møder vi splittelsen, selvmodsigelsen og især det dæmoniske som så ofte opleves i romantikkens litterære univers. I en reflekterende form besvarer, bedrager og forfører protagonisten ham selv og sin omverden og der findes en række modsætninger som lægger sig op af de valg vi som mennesker er nødt til at tage. 

"Hvad elsker Elskov?"

Jeg vil varmt anbefale at læse Kierkegaard til alle som har en interesse for en velskrevet og velovervejet fortælling som både skræmmer og imponerer. Endvidere er det min opfattelse at alle med interesse for eksistenstænkning bør beskæftige sig med Kierkegaard og dette værk er på denne måde også virkelig interessant. 


Meget apropos mit indlæg om forfatterens rolle i forhold til egen læsning viser Forførerens Dagbog hvordan jeg kan være dybt uenig og ja, endda frastødes af det kvindebillede Kierkegaard tegner gennem fortællingen. Alligevel er dette til at se ud over, selvom min indre feminist skriger af ubehag. 
Tiden, sproget og fortællingen forfører mig i en sådan grad, at det kommer til at få en langt mindre betydning end eksempelvis Cards anti-gay aktivisme (og alligevel betyder det nok til at jeg nævner det, hæ). 

2 kommentarer:

  1. Du får det sandelig til at lyde spændende! Jeg skulle læse den på første semester, men fik aldrig rigtig taget mig sammen, på trods af at lysten bestemt var der. Måske jeg burde tage mig sammen og få det gjort :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det synes jeg du burde, jeg var meget begejstret!

      Slet