16. maj 2014

Anmeldelse: "En studie i rødt" af Sir Arthur Conan Doyle


Originaltitel: A study in scarlet - Forfatter: Sir Arthur Conan Doyle - Forlag: Wangels Forlag - Udgivelsesår: Ukendt (org. 1887) - 193 sider - 4/5 stjerner


”En Studie i rødt” er opdelt i to dele, hvor den første halvdel handler om det første møde mellem den famøse Sherlock Holmes og den hjemvendte, feltlæge Dr. John Watson. Inden historien er gået i gang, er de nærmest ved at flytte sammen i en lejlighed på 221B Bakerstreet, hvorefter de sammen følger opklaringen af to serielle mord. Anden halvdel foregår i den amerikanske stat Utah, hvor en mormon-klan holder til. I et virvar af massekoneri opstår en splid blandt et elskende par, som senere fører til mordene i London. 



” — et problem, som jeg maaske maa have love at kalde ”En studie i rødt”? Vi kan vel nok tillade os en smule kunstner-jargon!”



Historiens fortælles primært gennem den mere jordbundne karakter Dr. Watson, som på mange måder kontrasterer Sherlocks flamboyante udskejelser. Han er hjertevarm, og virker utrolig pålidelig på mig som læser. Sherlock derimod er – på en og samme gang – en blanding af at være skideirriterende og skidefascinerende. Han er overlegen, og kender udmærket sit talent. Sammen er de dog en yderst dynamisk duo, man ikke kan andet end at holde af.



Doyles univers er i den grad præget af sin tid, det var svært ikke at forestille sig et regnfuldt London, hvor man i gaderne blot hører hestenes trasken på brostenene, mens mørket indhyller og understøtter fortællingens mystik og spænding.



”Denne sag rummer en kærne af mystik, der ægger fantasien; hvor der ikke er spillerum for fantasien, er der heller ikke plads for angst og rædsel.”



Sherlock Holmes behøver i virkeligheden ikke megen forklaring, jeg er sikker på at det er de færreste sjæle der ikke kender til historien om de to spøjse kompagnoner i jagt på sandheden. Jeg selv har været sporadisk vild med fortællingerne gennem løbende nye filmatiseringer, og så nu endelig min chance til rent faktisk at læse den første bog. Jeg glæder mig helt vildt til at læse resten af fortællingerne, de er nemlig skidegode!

5 kommentarer:

  1. Rigtig god anmeldelse! - jeg får virkelig lyst til at kaste mig ud i Sherlock Holmes :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan i hvert fald varmt anbefales, og tak skal du have ^^

      Slet
  2. Åh, jeg vil også snart tage hul på Holmes-universet. Jeg har kun læst Doyles Holmes-noveller hist og her, og ikke sådan en af 'bøgerne' i sin helhed. Hvis det giver mening? Skøn anmeldelse! :)

    Og ps, det her indlæg fik mig ud i en halv times lang diskussion med min kæreste om, hvorvidt det hedder 'en studie i rødt' eller 'et studie i rødt'. Jeg holder stadig stædigt på 'et', men titlen på din bog modbeviser mig lidt :p

    SvarSlet
    Svar
    1. Det giver skam mening! ^^ Hvis jeg var dig ville jeg gøre det, jeg glæder mig i hvert fald meget til at forsætte min tur ned i Doyles univers.

      Hahaha oprindeligt var den danske titel "En studie i rødt" som det ses på min bog, men med tiden er titlen blevet "moderniseret" hvis man må sige det, og nyere danske oversættelser hedder nu "Et studie i rødt" så det passer til vores sprog ^^

      Slet
  3. Sir Arthur Conan Doyle og Justin Bieber i skøn forening <3

    SvarSlet