20. jul. 2013

Mine oplevelser med en lydbog (The Ocean at the End of the Lane)


Lydbøger er ikke noget der har eksisteret i min verden i mange år, jeg husker som lille at have kassettebånd med Pocahontas, Løvernes Konge og Dyrene i Hakkebakkeskoven. Jeg elskede at lytte til de oplæste fortællinger, mens jeg sad på gulvet og legede med mit legetøj. I går lyttede jeg for første gang, i mit voksne liv, til en lydbog. Bogen var The Ocean at the End of the Lane skrevet og oplæst af Neil Gaiman.

Jeg fandt det faktisk ret besværligt at skulle lytte til en lydbog, fordi det kræver en voldsom koncentration på det man hører, samt at man er i stand til at ignorere alle de distraktioner fra verdenen udenfor. Jeg havde egentligt ikke tænkt mig at tage lydbogsudfordringen op her i Booktube-A-Thonet, men da jeg skulle over og passe en venindes rotter mens hun er i sommerhus, samt gøre huset rent - så jeg det som en oplagt mulighed til at få kværnet et par sider imens.

Jeg fandt det fordelagtigt at lytte til historien med headset i ørene, mest for at blokere de omkringværende fester ude (ja, nogen forstod rigtigt at det var fredag). Det tog mig cirka en halv time før jeg rigtig kunne høre efter Neil Gaimans skønne stemme, samtidig med at jeg foretog mig andre ting. Jeg synes konceptet med lydbøger er utrolig smart, jeg kunne sagtens forestille mig at høre dem i bilen på lange køreture o. lign., men jeg føler ikke at have fået det optimale ud af Gaimans fortælling som jeg måske ville hvis jeg havde læst den fysiske bog.

Har I erfaringer med lydbøger? Og hvad synes I om det? 


NB! Jeg hentede lydbogen gennem Audible.com, hvor man får en gratis prøveperiode på 30 dage inkl. en lydbog af eget valg. Efterfølgende koster det månedligt $14.95 (ca. 85 kr), hvorefter man får lov til at hente én lydbog om måneden - bøgerne kan selvfølgelig byttes hvis man ikke bryder sig om dem. 

4 kommentarer:

 1. Jeg har også kun prøvet lydbog én gang som voksen og jeg fandt det også svært at koncentrere sig, hvis man var i gang med noget. Så jeg endte med at ligge stille i min seng og lå og lyttede til den.
  Det fungerede egentlig fint nok, men som du også selv siger - så får man ikke helt samme oplevelse, som når man selv læser en fysisk bog :)

  SvarSlet
 2. jeg plejer at lytte til radiodrama podcasts mens jeg gør rent. De varer cirka en halv times tid. De er spændende, har en perfekt længde og jeg elsker at jeg tit kan genkende oplæserens stemme. Jens Jørn Spottag har den dejligste stemme til lydbog!

  SvarSlet
 3. Jeg har det meget blandet med lydbøger. Jeg kan ikke helt finde ud af, om det er genialt eller nytteløst; nogle bøger vil jeg gerne genlæse i mit eget tempo og suge ordene til mig gennem mine øjne også. Og sådan en bog er "The Ocean at the End of the Lane" faktisk for mig. (Neil Gaimans smukke stemme er dog afgjort et plus ved lydbogsversionen).

  Hvad synes du om fortællingen? Jeg elsker den så højt, så højt.

  SvarSlet
 4. Jeg synes det var virkelig fin - jeg sad bare med en følelse af ikke at få det hele ud af den. Jeg tror hvis jeg havde siddet med bogen og læst den, så havde det været en fantastisk oplevelse. Den døde lidt, fordi jeg brugte (for) meget energi på at skulle holde fokus hele tiden.

  SvarSlet