6. jun. 2013

Bavian af Naja Marie Aidt

I tirsdags færdiggjorde jeg Naja Marie Aidts novellesamling Bavian fra 2006. Jeg havde læst størstedelen af novellerne i forvejen, men disse viste sig sagtens at kunne genlæses.
Originaltitel: Bavian
Forfatter: Naja Marie Aidt
Forlag: Gyldendal
Sidetal: 218 sider
Sprog: Dansk
ISBN: 978-87-02-07519-9

Bavian inderholder 15 noveller der handler om den trivielle hverdag hos den moderne dansker. Novellesamlingens hovedtemaer er stress, selvstændighed, kærlighed og utroskab, seksualitet og hverdagens små drømme og ønsker. 

Min mening: 
Jeg holder meget af at læse Aidt. Hendes skrivestil rammer plet indenfor den danske "contemporary" litterære kunst, men hun præsterer alligevel at adskille sig fra andre lignende forfattere. Bavian er fra 2006, men novellernes handlinger kunne ligeså vel have været fra 2013. 
Det spøjse ved denne novellesamling er at man følger mandlige hovedroller fra en første persons synsvinkel; man følger deres blik rundt i verden, ser hvad de ser og følger med i deres ucencurerede tanker omkring det, samt hvad der egentligt skal til for at deres indre bavian kigger frem. Jeg kunne rigtig godt lide hvordan novellesamlingen på denne måde tager fat i nogle af samfundets tabuer og lader læseren se dem fra Aidts fortælleres synspunkt.
Bavian indeholder rigtig mange positive elementer, men kun en af novellerne efterlod mig med et wow følelse (Bulbjerg); det var mest fordi at det var den første og den var så vanvittig at mit hoved dårligt kunne følge med. Jeg giver Aidts novellesamling tre trekanter fordi den er god og underholdende, men det er ikke en jeg føler har påvirket mig, eller en som har igangsat min tankevirksomhed.


ppprr

1 kommentar:

  1. Det er et farligt sted at placere levende ild, unge dame.

    Måske jeg skulle have købt den bog. Sounds good.

    SvarSlet