25. dec. 2013

Hvor jeg køber mine bøger #1


Svaret er meget enkelt i boghandlen. Jeg må indrømme, at dét at bo sammen med en boghandler har udvidet min horisont på dette område. Jeg er hvad man kalder et skide-irriterende-politisk-korrekt menneske; hvis først jeg kender til nogle samfundsproblematikker så kan jeg ikke bare ignorere dem. Medmindre jeg bevidst vælger at sætte mig ind i dem, selvfølgelig.

Når det kommer til handel af bøger boykottede jeg et par måneder tilbage giganterne Amazon, Book Depository (m.v.) og supermarkedshandel af den simple årsag, at det går ud over vores kære boghandlere. Jeg vil gerne holde muligheden åben for en dag at kunne åbne en boghandel, eller i hvert fald muligheden for at kunne gå ned og handle i den lokale, men det kræver at de har kunderne.

Sådan som jeg ser det, er boghandlernes største problem at de er dyre. Desværre kan priserne jo ikke sættes ned, før folk rent faktisk køber deres bøger der og ikke de billige alternativer som Amazon. Amazon, som eksempel, har selvfølgelig større muligheder, idet de udelukkende løber rundt gennem internethandel. Men jeg tror på, at hvis handlen af bøger (i boghandlere) voksede, så ville det med tiden resultere i lavere priser - når bøgerne i større omfang blev en mere sikker investering for boghandlerne. Det fortæller min logik mig i hvert fald. Jeg er klar over Danmarks stats-satte regler om stat og des lige, men en forskel tror jeg alligevel på.

Derudover kan boghandlere sagtens bestille alle de smukke udgaver hjem som alle os bogelskere går og sukker efter, fx er det ganske let at bestille Penguin Classics eller Barnes & Nobles Leatherbound Classics som især hitter her i bogbloggerland (hint, hint, hint!).

Som bogelsker synes jeg virkelig at de danske boghandlere er værd at støtte, selvom man måske kun kan købe én bog, hvor man kunne købe tre over internettet. Det er selvfølgelig lækkert med flere bøger, men vil vi ikke gerne have et lækkert miljø omkring bøger herhjemme?

Er jeg helt ude at skide med det her, eller kan du også se fornuften? 


Edit (27.12.13): Jeg skriver et opsamlende indlæg i løbet af de kommende uger - og derfor besvarer jeg ikke kommentarerne til dette indlæg. Jeg håber I kan bære over med mig! :-)

8 kommentarer:

 1. Jeg er ganske enkelt for nærig, så det er kun når jeg har gavekort jeg kommer i boghandlen efterhånden. Hvis de kan bestille alt muligt hjem, hvorfor bliver kunder så afvist gang på gang? Så gør de godt nok ikke selv noget for det, de kære boghandlere.. :-\ Jeg har både oplevet det selv og set det ske ved andre kkunder.

  SvarSlet
 2. Personligt så tror jeg at det er en tabt sag. Jeg kan da i hvert fald mærke at jeg ikke skal give min niece en bog som er købt i en boghandel og den skal heller ikke være på dansk. Den skal være på engelsk og købt over Amazon. :0)
  Jeg må nok tilstå at jeg også selv hellere vil have flere bøger end at værne om det danske bogmiljø. Jeg tror at hvis de skal overleve så er det ikke os kunder der skal ændre indstilling, men så skal de lave en radikal ændring af hvad en boghandel er og kan. Waterstones i England elsker jeg for eksempel, fordi at der kan man komme ind og sidde og hygge i lænestole og bladre lidt i bøgerne og endda få lidt til halsen.

  SvarSlet
 3. Tak, Michella - du er virkelig en knag. Boghandlerne kan bestille alle de udgaver hjem hjertet begærer og forlagene tillader. Jeg kan simpelthen ikke forestille mig at de, som Irene skriver, direkte ville afvise en kunde i at bestille varen hjem. Så skulle det være fordi muligheden ikke var der, eller at hele den teori hviler på en bumset teenager med tandbøjle, der kastede sin mobiltelefon tilbage i lommen og gjorde sig behjælpelig ved kassen.
  Og hvad Michella siger med priserne er helt rigtigt. Forestil jer den nye Bridget Jones. Boghandlerne får rabat alt efter hvor mange de køber af bogen. 1-6 = 35-40% 6-15 = 45-50% (meget cirka, det er heller ikke vigtigt). Jo flere procenter boghandleren har fået, jo længere kan boghandleren presse bogen ned i pris. Hvis halvdelen af den potentielle kundegruppe allerede har kastet sig efter bogen på Amazon/Saxo, så er der ikke grundlag for at gå efter de store stakke og dermed de store procenter - ergo, så er der heller ikke mulighed for at sætte bogen ned i pris. Boghandlerne lukker på stribe og det er rent faktisk noget, der kan gøres noget ved, hvis folk ellers ville stoppe med at være så bitre på hele detailhandlen.

  SvarSlet
 4. Du er helt ude og skide - altså nu spurgte du selv ;)

  Jeg kan godt se, at det er det politiske korrekte og yada yada yada, men det er os (kunderne) der betaler prisen for boghandleren. Og det gider jeg ganske enkelt ikke. Du skriver 'hellere én bog end flere.." og det er jeg altså direkte uenig i. Måske er jeg bare dybt kapitalistisk på dette område, men jeg gider simpelthen ikke give flere penge for én bog når jeg kan få flere et andet steds - for mig er det logik.

  Som de danske boghandlere er nu, så gider jeg egentlig ikke rigtigt støtte. Der er tit rigtigt dårlig service og prisen er for høj. Ligesom Karin skriver, så ville der skulle en drastisk ændring til - fra boghandlerens side, før jeg gider ligge mine penge dér.

  Og så er hende den sure færdig ;)

  SvarSlet
 5. Jeg får købt på både net og i boghandlen. De billige engelske på nettet og de danske i boghandlen. Når jeg så går i en boghandel, kan jeg godt lide at blive inspireret, så jeg må indrømme, at jeg ikke rigtig gider komme, hvor der er mere gejl, end der er bøger...
  I Fredericia, hvor butikker ellers ikke er kendt for at blomstre, har de en fantastisk boghandel (Billunds boghandel) med stort udvalg, som så vidt vides klarer sig rigtig godt og har ligget, hvor den ligger i mange år. Så det kan lade sig gøre...

  SvarSlet
 6. Jeg må indrømme, at jeg ikke rigtig kan retfærdiggøre over for mig selv, at betale meget mere for en bog i en boghandel, når jeg ved, den kan fås meget billigere andre steder. Jeg vil personligt ikke kun købe én bog, hvis jeg kan købe flere, bare jeg køber den/dem andre steder.

  Jeg kan dog godt se, det ville være smart, hvis vi alle udelukkende købte vores bøger i boghandlen - for de fleste af os, vil nok gerne have, de overlever. Men ja, med de priser, de har, så bliver mine bøger hovedsageligt købt andre steder. Også selvom der måske (det er der helt sikkert - af hvad jeg har oplevet) er bedre service i boghandlen, end der f.eks. er i en dagligvarebutik :)

  SvarSlet
 7. Det er en meget kompleks sag, du her tager op, og den er alt andet end sort/hvid. Jeg har endnu ikke nået et fast standpunkt i den, for jeg vakler mellem flere problematikker på én gang.

  Først og fremmest; boghandlen har ikke de bøger, jeg sukker over. Sidste gang jeg fik noget bestilt hjem tog det lidt over en måned, og det var langt dyrere end hvis jeg selv havde købt det, og fået det leveret til døren efter 3-4 dage fra Amazon.
  Jeg forstår godt de danske boghandlere er særligt pressede mht. engelske bøger, men ikke desto mindre må de kunne skabe kundeværdi på den ene eller anden måde. Jeg vil gerne støtte dem og bruge lidt ekstra penge; men jeg vil også gerne have nogle fordele igen på den ene eller anden måde. Det får jeg bare ikke rigtig på dét punkt, synes jeg.

  Derudover må man ikke glemme, at Bog&Idé / Arnold Busck sådan set er kædebutikker, der selv udkonkurrerer de små hyggelige og lokale bogbutikker. Jeg vil langt hellere lægge penge i et hyggeligt antikvar med bøger fra gulv til loft, end i en standardiseret forretning, der sælger mere brætspil/skoletasker/Justin Bieber puder, end egentlige bøger. Derfor søger jeg ofte væk fra kædebutikkerne og ind i genbrugshjørnerne, når jeg køber bøger. Jeg kan bedre lide den personlige service, de tilbyder mig, og den særlige atmosfære i en butik KUN med bøger. Det savner jeg meget i de alm. kæder.
  (Dette er nok særligt et problem i småbyerne, hvor de selvstændige bogbutikker netop er så sjældne.)

  Slutteligt, kan jeg ikke undgå at spekulere over, at princippet hurtigt udvandes. Jeg er dybt afhængig af internettøjbutikker såsom Asos, og støtter derfor ikke rigtig de danske tøjbutikker i gågaderne. Det er jo akkurat det samme. - Og egentligt lige vigtigt, hvis man tænker over det. Jeg kan bare ikke retfærdiggøre det overfor mig selv, at støtte hele Odense gågade på én gang, når der er så mange alternativer online. For i sidste ende, er det egentligt ikke prisen, der er det væsentligste for mig; det er snarere udvalget. Uanset branche og butik.

  Dermed ikke sagt, jeg ikke synes, udviklingen er en skam. For dét er den. Og jeg ved, at vi som forbrugere direkte influerer det marked, vi befinder os på. Men det et en dobbeltsag, for omvendt mener jeg også ligesom Karin, at der også må være en kamp at tage op fra butikkernes side. Og dér føler jeg lidt, mange butikker har sovet i timen.

  Faktisk har vi i Odense en skøn Arnold Busck med et flot udvalg og også et par vidunderlige genbrugsforretninger. Men jeg bruger dem kun, når jeg er inspirationssøgende og ikke direkte på udkig efter en specifik bog. For i så fald må jeg alt for ofte vende snuden hjemad igen. Og hele bestil-hjem filosofien er bare ikke så brugbar efter mine erfaringer.

  Dog synes jeg, det er så fedt, du har taget så skarp stilling. Det er jeg alt for vaklende til selv.

  SvarSlet
 8. Jeg køber kun bøger online nu, men jeg køber faktisk udelukkende e-bøger efterhånden, så det kan jo ikke være anderledes. Jeg elsker at surfe rundt på diverse blogs og bogsider og med få tryk kunne købe lige præcis den bog som jeg har lyst til at læse lige nu! Boghandleren bruger jeg faktisk kun når jeg skal købe helt specielle boggaver.

  SvarSlet