26. jul. 2013

Den vanskelige proces: Stjerneangivelse

prrrpprrppprr ppppppppp


Én ting jeg har ufatteligt svært ved er, at angive stjerner på Goodreads (og derfor også på bloggen). Jeg havde det med at se meget positivt på hele stjernesystemet, og derfor endte det med at kun ”1 ud af 5 stjerner” repræsenterede, hvad der for mig var en ringe eller dårlig bog.
  Mit system var 5 stjerner = fantastisk, 4 stjerner = rigtig god, 3 stjerner = god, 2 stjerner = ok og 1 stjerne = dårlig. Systemet fungerede fint så længe jeg læste gode bøger, fordi den gav mig god mulighed for at præcisere mit valg af stjerner. Problemet opstod i de knap-så-gode til dårlige bøger; jeg havde kun den ene stjerne at gøre godt med, og jeg følte mig straks begrænset i mine udtalelser. Måske fjollet, men også en anelse naiv angivelse af stjerner.

Nu vil jeg gå til den mere traditionelle tildeling af stjerner, hvor hver stjerneangivelse nogenlunde indbefatter nedenstående:

5 stjerner: Fantastisk
Bogen overrasker og fortæller mere end jeg forventede fra reklameringer, bagsidetekst, fordomme og omtale. Det er en bog jeg vil genlæse og stærkt anbefaler.

4 stjerner: God
En god og ”nem” bog, men ikke nødvendigvis en bog af speciel karakter. Bogen lever op til forventningen og har en god underholdningsværdi. Den anbefales til enhver.

3 stjerner: Acceptabel
Bogen kan have få ”alvorlige” problemer, såsom plothuller o. lign, men stadig være en god læseoplevelse. Bogen er ikke tankevækkende, og vil anbefales til folk der deler interesseområdet som bogen beskæftiger sig med.

2 stjerner: Ringe
En bog af ringe kvalitet, en ringe læseoplevelse. Bogen lever ikke op til mine forventninger, sandsynligt baseret på bagsidetekst og omtale. Bogen overrasker ikke og bevæger ikke læseren. Ud fra min umiddelbare vurdering vil den nydes af få, eller kun kunne nydes af en smal målgruppe.

1 stjerne: Dårlig
Ulæselig, eller meget svær at komme igennem. Jeg kan ikke komme i tanker om én grund til at genlæse bogen eller til at anbefale den.


Årsagen til dette indlæg er egentligt blot, at nogle af mine stjerner/trekanter vil blive ændret i den løbende tid, og jeg ville derfor give en form for heads up til den opmærksomme læser.

Men, men, men, er jeg den eneste der finder stjernesystemet besværligt? Og, hvad skal en bog gøre for at I vil give den topkarakter? 

11 kommentarer:

  1. åh jeg hader også stjernesystemet. Det er noget værre bøvl!
    Nu arbejder jeg jo med seks, og det bliver kun givet til de bøger, der på den ene side er solide, gode litterære værker og som på den anden side bare rør mig. Gør et eller andet ved mig, sætter noget i gang.

    SvarSlet
  2. Jeg er glad for at du har også det sådan, Gitte! Det har virkelig frustreret mig længe. Jeg overvejer også den sjette til det virkelig ekstraordinære, men nu må vi se. Jeg forsøger at skabe fred mellem mig og de fem stjerner.

    SvarSlet
  3. For mig fungerer det også bedst med seks stjerner. For jeg synes nogle gange der ligger rigtig mange mellem god og fantastisk, så det er lidt svært at placerer dem. Så jeg bruger også en del halve-stjerner. Hvor ville det dog bare være nemmere hvis der fandtes en karakter til hver type bog. :0)
    Når det er sagt så holder jeg mest af at læse anmeldelser hvor jeg kan se anmelderens mening klart og tydeligt, som man jo kan med stjernesystemet. :0)

    SvarSlet
  4. Stjernesystemet er både fin hjælp og rædsom frustration; det er rart tydeligt at kunne vise ens egentlige mening, opsummeret i en håndgribelig slags 'karakter' - men det er rædsomt fordi, at det altid ender med en eller anden form for sammenligning ( fx. "jeg gav den bog 4 - så må den her få 3"), og bøger kan jo netop ikke sammenlignes på tværs af hinanden.

    Jeg har haft mange problemer med det gennem tiden, og har egentligt ikke et 100% veldefineret system for tingene. Det er mest et føle-mærke princip.
    5 stjerner giver jeg dog altid til bøger, der har overvældet mig. Bøger der har fået mig til at græde, til at tænke, og bøger der har hængt i luften i flere dage efter, jeg lukkede dem.
    Jeg tror iøvrigt på, det godt kan være en fordel først at uddele stjerner et par dage efter man har færdiglæst bogen. For lige at få sine følelser helt på plads.

    SvarSlet
  5. Åh jeg lider også under stjernesystemet! Og jeg overvejer at skifte til 6 stjerner i stedet for 5, for at få mere differentiering; specielt i toppen af skalaen. Jeg synes ofte, at jeg har lyst til at give 4 stjerner, men alligevel er der nogle af bøgerne, jeg giver 4 stjerner, som er bedre end andre, jeg giver 4 :D

    SvarSlet
  6. Åh ja, som Rikke siger - vent lidt med at give stjerner! Jeg har en fornemmelse af, at mange/nogle af bogbloggerne giver med det samme, men det synes jeg bare er vildt svært. Jeg skal lige have tid til at tygge på bogen, før jeg hundrede procent ved, hvad jeg syntes om den :)

    SvarSlet
  7. Hvor er det dejligt med så meget respons, og endnu mere at vide jeg ikke er den eneste der lider under dette.

    Men ja, jeg kan også først vurdere bogen efter et par dage som I siger, Rikke og Gitte. Jeg plejer dog at angive min første umiddelbare vurdering, og så ændre jeg det efter et par dage (hvis nødvendigt). Mest for egen skyld i mine bogjournaler - det er også meget hyggeligt at genlæse :-)

    Måske seks stjerner bare er svaret! Ha.

    SvarSlet
  8. Jeg har hele tiden kørt med 5 stjerner, da jeg synes, det fungerer bedst for mig. Jeg tror nemlig, jeg vil blive forvirret over det, hvis jeg skulle bruge 6 stjerner - selvom jeg godt kan se, det kan være smart nogle gange. Desuden er jeg også en af dem, der giver stjerner stort set lige efter, jeg har færdiglæst bogen. Ikke fordi jeg altid er overbevist om, at det er ligepræcis det antal, som bogen skal have, men fordi jeg stoler på min første indskydelse. Dog går jeg for det meste og tænker lidt over den i nogle dage, for at finde ud af, om jeg har ændret mening om den, og så retter jeg den, hvis det er tilfældet. Jeg synes dog ikke rigtig, det sker så ofte.

    Jeg er dog enig med dig i at stjernesystemet er en smule besværligt. Jeg synes dog ikke, mine anmeldelser ville fungere uden, og jeg må indrømme, at jeg også ofte bliver lidt irriteret, hvis folk ikke benytter det - det er nemlig godt som en hurtig og overskuelig måde at se folks mening af bogen på :)

    SvarSlet
  9. Jeg bruger slet ikke stjerner. Der er overhængende fare for, at min vurdering af bogen ikke matcher stjernerne og ja. Så kan jeg ikke fordrage det simple system uden halve og kvarte xD hah

    SvarSlet
  10. Jeg føler dit dilemma; jeg synes også, at det er virkelig svært at skulle give stjerne, og derfor valgte jeg helt at lade vær på min blog. I stedet fokuserer jeg på at beskrive min læse oplevelse samt fremhæve positive og negative sider af enhver bog, for da at lade læseren se, om det kunne være en læseværdig bog.

    SvarSlet
  11. Jeg arbejder også med fem stjerner, omend det ender med at frustrere mig hver gang. Jeg synes, de fleste af bøgerne får 3 eller 4, og (som Rikke skriver) så kan jeg ikke lade være med at sammenligne dem på tværs. Hvis jeg sidder med en bog, der var bedre end nogle af dem med tre stjerner, men ikke lige så god som dem med fire, når jeg altid at ændre stjerneantallet et par gange i løbet af anmeldelsen - og det selvom jeg for det meste venter et par dage med at skrive den :)

    SvarSlet